У Художньому музеї відкриється фотовиставка «Історія України: Пізній палеоліт»

01.11.2019 16:40   -
Автор:
Відкриття фотовиставки колекційних робіт Олексія Самойленка «Історія України: Пізній палеоліт» відбудеться 3 листопада о 15:00 у Виставковій залі Харківського художнього музею (вул. Жон Мироносиць, 9).
«Пізній палеоліт» – третя виставка в рамках широкомасштабного авторського фотопроєкту, над яким Олексій Самойленко працював протягом тривалого часу. Зібравши по крупицях цінну інформацію в різних музеях України, автор тепер представляє глядачеві свій погляд на цю епоху.
«Мабуть, виставка здивує глядача, бо вона відкриє йому справжні скарби, адже при роботі над колекційним виданням автор використовував артефакти, сфотографовані ним у різних музеях України, – розповідають організатори. – На експонованих фотографіях показано рідкісні цінності, які залишили нам, сучасним українцям, племена, які жили на території України в епоху Пізнього палеоліту. Так, наприклад, меандр – орнамент, вперше знайдений на території України (Мезинська стоянка), що датується 22 тис. р.до нашої ери, за багато тисячоліть стане одним з найпоширеніших орнаментальних мотивів багатьох цивілізацій Європи, Азії та Америки».
Виставка знайомить глядача із зародженням перших ознак релігії і появою вірування, а також пояснює тісний зв'язок людей з живою та неживою природою. Поряд з цим автор робить спробу трансформувати і візуально зобразити місцевість на прикладі знайденої на стоянці Межиріч карти, яку можна вважати однією з найперших геокарт, зроблених руками людини.
Довідка. Олексій Самойленко – харківський фотограф, на рахунку якого багато перемог як у всеукраїнських, так і в міжнародних фотоконкурсах. Його роботи неодноразово експонувались в галереях Європи та нині зберігаються в приватних колекціях України, Німеччини та Великої Британії.
Олексій Самойленко – яскравий представник та продовжувач традицій харківської фотографії, організатор творчого об’єднання FotoArt, діяльність якого спрямовано на розвиток та популяризацію мистецтва фотографії міста Харків як в Україні, так і за її межами.