У ХНАТОБі готуються до гучної прем’єри балету «Лебедине озеро. Water Fantasy»

30.10.2019 17:10   -
Автор:
Задля втілення сміливого задуму авторів проекту на сцені ХНАТОБа був встановлений неглибокий басейн розміром 12х16 метрів. Імітація водяної стихії буде створюватися й завдяки цікавим спецефектам.
«Крім того, що артисти танцюватимуть у воді, у нас ще будуть фонтан, водний екран, на якому буде відбиватися зображення від проектора. Водний екран ми встановимо за день до прем’єри, тому артисти балету вперше побачать його під час генеральної репетиції», — розповів генеральний директор – художній керівник «Схід Opera» Олег Орищенко.
Він, до речі, на 100 % впевнений у успіху проекту. «Це буде популярний проект, тому що вже Лондон хоче його придбати, в Фігерасі (Іспанія) ведуться переговори», — підкреслив Орищенко.
Під час прем’єрних показів балету харків’яни побачать чотири склади солістів балету. Усього у постановці візьмуть участь близько 40 виконавців.
«Є багато сюрпризів в хореографії. Наприклад, танець маленьких лебедів у воді виконуватимуть не чотири танцівниці, як зазвичай, а відразу дванадцять, причому рухи танцю залишаться колишніми, зміниться тільки його просторова композиція. Партії чорних лебедів у постановці виконують танцівники, білих — балерини», — розповів Йохан Нус, французький балетмейстер, хореограф-постановник вистави «Лебедине озеро. Water Fantasy».
Йохан Нус відомий харківському глядачу за яскравими проектами «Маленький принц», а також «Красуня і чудовисько». Його харківськими партнерами у створенні спектаклю стали диригент-постановник Дмитро Морозов, художник з костюмів Олександр Лапін, автор відеоконтенту Анатолій Єрохін, художник по світлу Максим Райхер.
Для 1 акту постановки готують костюми в стилі кежуал, «лебедині» сцени (2 і 4 акт) будуть виглядати як типова неокласика, а третій акт (в палаці) постане гламурним, але в чорно-білій гамі.
«Ескізи костюмів я розробляв для кожного танцівника. Потрібно було обрати сучасні тканини, які б відповідали специфіці виступу у воді. Три місяці я створював, обирав фактури, моделі¸ тканини, це дуже велика праця», — розповів художник з костюмів Олександр Лапін.
Перший і третій акти постановки будуть у традиційному виконанні, бо дія відбувається у замку, а другий і четвертий – на воді, тому для солістів пошили одразу по кілька костюмів.
Для виконавців також замовили спеціальне прогумоване взуття (пуанти).
Присутність води у постановці внесла свої корективи і в роботу оркестра. За словами головного диригента «СхідOPERA» Дмитра Морозова, довелося установити у оркестровій ямі осушувачі, щоб вберегти інструменти від зайвої вологи.
Сюрпризом для глядачів стане і фінал балету «Лебедине озеро. Water Fantasy». Автори проекту вирішили зробити його таким, як свого часу написав Чайковський. Тож в бурних водах «Лебединого озера» трагічно загинуть і принц, і Оділлія.
Проект «Лебедине озеро. Water Fantasy» обіцяє стати сенсацією в театральному житті України і вже став однією з найдорожчих постановок в історії ХНАТОБу. Після прем’єри у Харкові колектив вирушить на гастролі у Бельгію та Японію, тож харків’яни наступного разу побачать «Лебедине озеро. Water Fantasy» тільки у квітні.