У Харкові відкривається Музей-Архів-Лабораторія еко-плакату “4-й Блок”

15.10.2019 13:52   -
Автор:
В унікальну колекцію графіки та сучасного світового плакату екологічного спрямування увійшло понад 10 000 робіт з 56 країн. Серед авторів — визнані майстри світового дизайну та графіки. Серед тем: антиядерна проблематика, забруднення навколишнього середовища, глобальне потепління, енергетична безпека та інші екологічні й суспільні питання.
Створення музею підтримав Український культурний фонд, а сам музей отримав статус науково-практичної лабораторії у Харківській державній академії дизайну та мистецтв (ХДАДМ). Для навчального закладу музей стане також лабораторією — студенти зможуть тут вивчати історію сучасного світового плакату, захищати дипломи і дисертації, влаштовувати нові виставки та події.
“Тепер ця колекція стане платформою для науково-дослідницької діяльності студентів і аспірантів академії”, — говорить засновник “4-го Блоку” Олег Векленко.
До відкриття музею студенти кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ створили на основі плакатів і графіки з колекції музею анімації та проекти доповненої реальності. Глядачі вперше зможуть потрапити у віртуальну картинку станкової графіки з колекції “4-го Блоку”. Звісно, всі твори можна буде також побачити в оригінальному вигляді. Виставку цих робіт вперше показали 18 вересня на Book Forum та в Музеї Ідей у Львові.
“Для нашого навчального закладу це унікальний шанс зберегти колекцію, працювати з нею, вчитися на її фундаменті, — говорить професор ХДАДМ Володимир Лесняк. — Все це має бути збережено не тільки для дослідників наших днів, але й для нащадків”.
Всього академія надала чотири приміщення: галерейний простір та три кімнати для зберігання колекції. Зберігання робіт в належних умовах — одна з найважливіших місій музею. В одному з цих приміщень із часом планують також проводити публічні лекції, майстер-класи, воркшопи.
“Мрія зберегти цей скарб та подарувати його молодим авторам, дослідникам здійснилася, — говорить Олег Векленко. — За це я дуже вдячний Харківській Державній академії дизайну і мистецтв та особисто за підтримку и допомогу Віктору Даниленку, Олександру Соболеву, Володимиру Лесняку, Володимиру Погорельчуку, Михайлу Опалеву, Наталії Надьон, членам Асоціації дизайнерів-графіків “4-й Блок” та студентам ХДАДМ”.
Офіційне відкриття музею відбудеться 18 жовтня о 15:00 у Харківській державній академії дизайну та мистецтв (вул. Мистецтв, 11). Для відвідувачів музей буде відкритий з понеділка по п’ятницю з 11:00 до 16:00. Вхід безкоштовний.
Програма відкриття:
18 жовтня, п’ятниця
15:00-15:30 Урочисте відкриття музею за участю керівництва ХДАДМ та членів Асоціації дизайнерів-графіків «4-й Блок».
15:30-15:45 Презентація проекту «4-й Блок-МАЛ»від професора кафедри ГД О. Векленка.
15:45-16:00 Про виставку GR+AR=4B створену студентами кафедри мультимедійного дизайну ХДАДМ і новітні технології в навчальному процесі – М. Опалев
16:30-17:50 Designers talk від провідних дизайнерів Харкова у форматі ПЕЧА-КУЧА: «Про себе і «4-й Блок»: Марія Рубан (дизайнер, ілюстратор), Ірина Таранова (Banda), Аліна Лисачкова(Графпром), Олексій Чекаль (Панік-дизайн), Макс Бурцев (Арріба)
18:00-20:00 After party від «Культура Звуку»
19 жовтня, субота
11:00-11:40 «Позитивний бренд катастрофи». Презентація Олега Векленка, президента Трієнале еко-плакату «4-й Блок», професора ХДАДМ, академіка НАМ України.
11:40-12:20 «Комерційний плакат і з чим його їдять». Лекція Оксани Капранової, SeniorArtDirector в McCannKyiv, власниці десятка різноманітних нагород EffieAwardsUkraine, бронзових та срібних — ADC*UA, WOWDONE, KIAF, спікерки креативних фестивалів та лекторки KAMA, вона також приймала участь у запуску Granny’sAnti-Compote для Seth&Riley’sGarage та була нагороджена золотом Nielsen.
12:40-13:00 Кава-брейк
13:00-13:40 «Каліграфічні мандри». Презентація Олексія Чекаля (дизайнера, шрифтороба, типографа, каліграфа, мистецтвознавця, художнього керівника студії графічного дизайну Panic Design). В різні роки викладав у ХДАДМ (2006-2013), Британській школі дизайну (2011-2014), зараз працює як запрошений професор Флорентійської академії мистецтв (Італія). Провів численні семінари з каліграфії та дизайну в Україні, РФ, Білорусі, Казахстані, Італії, Польщі, Франції, Естонії та Літви.
13:50-14:30 “How we do it in Kharkiv”. Спіч-презентація Макса Бурцева, креативного директора агентства Arriba, засновника школи маркетингу і комунікацій Багаж, співзасновника Hotspot School of English.
Сторінка “4-й Блок” у Facebook.