У Харкові стартували Дні європейської спадщини. ФОТО

18.09.2019 16:50   -
Автор:
Почесними гостями та безпосередніми учасниками семінару стали заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Юлія Згурська, консул Генерального консульства Республіки Польща в Харкові Анна Шуляковська, аташе Посольства Республіки Франція в Україні з питань децентралізованого співробітництва Шарль Матьє та експерт з розробки і реалізації регіональної стратегії розвитку економіки і туризму Франції Амін Амуж. Також у семінарі взяли участь науковці, історики, музеологи, культурологи, фахівці сфери туризму і студенти.
Як зазначила Юлія Згурська, семінар відкриває низку заходів, які проходитимуть у Харкові в рамках Днів європейської спадщини. Вона нагадала, що до міжнародної акції зі збереження культурної спадщини Харків приєднується вже вчетверте.
«Цей масштабний проєкт дозволяє жителям і гостям будь-якого європейського міста відвідувати закриті або маловідвідувані в звичайні дні культурні та історичні об'єкти. Суть проєкту – розкрити городянам культурну спадщину, матеріальну і нематеріальну, яка їх оточує. Сьогодні ми почали з теоретичної частини, щоб пояснити, що ж таке культурна спадщина, як її зберегти і вписати у сучасність», – повідомила Юлія Згурська.
Учасники семінару відзначили актуальність збереження культурної спадщини, зокрема для розвитку туризму, а також поділилися світовим досвідом його ревіталізації (відтворення і повернення до життя).
У свою чергу експерт з Франції Амін Амуж підкреслив, що культурна спадщина Харкова дуже різноманітна і практично готова до того, щоб передати її новим поколінням.
«Для цього, як мені здається, способи збереження і ревіталізації можуть бути різними. Харків досить сильно відрізняється від Парижа, Лондона, і вам не треба їм заздрити, у вас є все, що потрібно: історичні традиції, культурна, історична та гастрономічна спадщина, і в цьому я вже встиг переконатися. Харків – досить молоде, динамічне, унікальне місто», – підкреслив Амін Амуж.
Нагадаємо, цього року в рамках Днів європейської спадщини жителів міста познайомлять з архітектурною спадщиною Олексія Бекетова і запрошують 21 вересня відвідати Будинок вчених, Харківську державну наукову бібліотеку ім. В.Г. Короленка та Музей Олексія Бекетова. Також у Харкові відбудуться театралізовані екскурсії, присвячені нематеріальній культурній спадщині.
Організатори Днів європейської спадщини – Департамент міжнародного співробітництва, Туристично-інформаційний центр КП «Центр розвитку міжнародного співробітництва», Науково-методичний центр розвитку музеєзнавства і пам'яткознавства ХГУ «НУА». Заходи проводяться за підтримки Програми «CityFace» Канадського інституту українських студій Альбертського університету.