У Харкові показують виставу для особливих дітей. ФОТО

22.10.2019 16:20   -
Автор:
За основу сюжету взяли три історії, де є персонаж лисиці – про ворону та лисицю, про двох котів і сир, а також історію про лева. Драматурги, режисери, актори, музиканти і фахівці по інклюзії створили спектакль, орієнтований на особливості розвитку різних дітей. Сьогодні його побачили вихованці Харківського центру АВА-терапії «ДОМ» («Дитинства особливий світ»). Там виховуються діти з розладом аутистичного спектра та з іншими особливостями розвитку.
Як повідомила режисер, автор ідеї проєкту Яна Зеленська, ідея створення такої вистави – донести суспільству, що інклюзивне, значить для всіх, щоб різним дітям було разом добре на виставі. Проєкт підтримали в Українському культурному фонді.
«Нам цікаві українські казки, але ця вистава повинна була стати сучасною. Вистава триєдина – ми навчали акторів знань вікового розвитку дитини, розповідали, що таке інклюзія, чому важливо, щоб всі діти мали рівні права, щоб для дітей з особливостями розвитку вистава була зрозумілою, цікавою і повчальною», – розповіла режисер.
За її словами, щоб познайомитися з особливими дітьми і створити для них свято, актори п'ять разів ходили на дні народження до таких дітей в їхні сім'ї.
Корекційний педагог, яка працює з дітьми з аутизмом, Наталія Федак повідомила, що для акторів провели кілька теоретичних і практичних семінарів, вони вчилися взаємодіяти з дітьми. Наприклад, важливо було не травмувати юних глядачів яскравим кольором, звуком, зробити так, щоб вони отримували задоволення. Тому навіть використання різних музичних інструментів узгоджували з фахівцями.
Вистава «Три лисички» наповнена різними звуками, в тому числі співом птахів. Актори в яскравих костюмах взаємодіють з маленькими глядачами – тиснуть руку, дають «п'ять», разом з ними імітують цвірінькання пернатих тощо.
Засновник Харківського центру «ДОМ» Євген Федорчук, який прийшов на виставу разом із сином, зазначив, що сьогодні знакова подія для соціального і культурного життя Харкова, оскільки ця вистава – одна з перших для особливих дітей. На таких заходах діти розвиваються і соціалізуються, а суспільство вчиться їх приймати.
«Не випадково кажуть, що це особливі діти. З них виросло багато великих людей. У нас є дитина в групі, яка за секунди множить у голові дво- або тризначні числа, їй це дуже легко дається. У нашій громадській організації зараз займаються 40 дітей, яким ми даємо спектр послуг, щоб допомогти соціалізуватися в житті. Напевно, наше суспільство ще не зовсім готове до спілкування з такими дітьми. А такі вистави допомагають спілкуватися з ними, розуміти, що особливі діти такі, які є. Людям, які організували цю виставу, велике спасибі за розуміння і ставлення до проблеми», – сказав Євген Федорчук.
Зазначимо, що всього в Харкові пройде шість безкоштовних показів вистави «Три лисички» – до 27 жовтня. Ще двічі його покажуть у Полтаві. У створенні вистави також взяли участь композитор Євген Золотухін, художник Дарина Кушниренко, автор синопсиса – Юліта Ран. Проект реалізується громадською організацією «Платформа театральних ініціатив» за підтримки Українського культурного фонду. Для команди він є продовженням роботи зі створення театральних вистав для дітей «Лікар Посміхайко», «Дружочок Сонечко», «Казки Джулії. Кіт і Равлик» та ін.