Схід Опера вперше в Україні готує прем’єру балету на музику Вагнера

29.01.2019 16:44   -
Автор:
Антоніна Радієвська зазначила, що давньогрецький міф про Пандору, події якого за сюжетом балету вона переносить в наш часі, надихнув її своєю неоднозначністю.
«Ми знаємо про біди і страждання, які обрушилися на світ після того, як Пандора відкрила заборонений ящик. Але забуваємо, що разом з ними в скриньці знаходилася і Надія. Думаю, саме завдяки їй людство не загинуло і навчилося співіснувати з лихами, які увійшли в наше життя. Саме про це я і хочу сказати глядачеві: надія, любов і віра – наші головні опори, завдяки їм ми і живемо. Ця ідея стала основою для оригінального лібрето, яке я створила у співпраці з шановним доктором мистецтвознавства, професором Олександром Чепаловим», – каже авторка балету.
Крім оригінального лібрето, особливістю постановки є використання музики Вагнера.
«Вагнер, звичайно, не писав музики для балету, але багато його оперних увертюр настільки об'ємні і емоційні, що таке перекладання напрошується. В історії світового театру подібні музичні експерименти відомі, але в Україні це робиться вперше. Музика Вагнера настільки багатогранна, що робота з нею і артистам балету, і мені як балетмейстеру, доставляє щире задоволення», – зазначила А. Радієвська.
Головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов, який разом з диригентом Павлом Багінським є співавтором музичної редакції балету, зазначив, що для вистави підбиралися фрагменти з різних творів Вагнера, і вони компонуються, виходячи з характеру тих чи інших сцен.
«Ми взяли фрагменти з симфонії Вагнера, а також з його оперних творів, таких як «Парсіфаль»,«Летючий голландець»,«Трістан та Ізольда»,«Золото Рейну», і створили з них єдине полотно. У такому обсязі музика Вагнера не звучала з харківської оперної сцени з 1935 року. Тобто вже майже сто років повноцінних постановок по Вагнеру в Харкові не було, його музика лише зрідка виконувалася в концертних програмах. Можна сказати, що ми готуємо абсолютно новий, ексклюзивний театральний продукт, і сподіваюся, він стане свого роду візитною карткою Схід Опера і українського театрального мистецтва в цілому», – зазначив Дмитро Морозов.
Сценографію і костюми для балету створює заслужений артист України Олександр Лапін.
Прем'єра вистави запланована на 23-24 лютого.