Сенсаційні прем’єри та найдорожчі постановки: Схід OPERA запрошує на відкриття 144-го сезону!

11.09.2019 14:10   -
Автор:
Чарівну фантазію взявся втілити у життя французький балетмейстер Йохан Нус, відомий харківському глядачу за виставами «Маленький принц» та «Красуня і чудовисько».
За словами першого заступника генерального директора Схід OPERA Ігоря Тулузова, балет «Лебедине озеро. Water fantasy» з упевненістю можна назвати найскладнішою постановкою з технічної точки зору: «До класичної хореографії додається складна машинерія сцени, підігрів води. Однією з найголовніших проблем, з якими ми зіткнулися під час підготовки, була температура води: прогріти 12-тонний басейн, щоб в ньому було комфортно артистам, не так і просто . До того ж артистам довелося звикати до води. Це дуже складний та дорогий процес, який потребує спеціального взуття , костюмів, сценографії, освітлення, спеціальних умов використання музичних інструментів. Ми йдемо на такі кроки, щоб наш театр був найкращім».
За словами головного режисера Схід OPERA Армена Калояна, виготовляти водонепроникні пуанти для постановки довелося на замовлення. Крім того, постановникам довелося подбати і про музичні інструменти, яким категорично заборонено перебувати в приміщеннях з підвищеним рівнем вологості. Було прийняте рішення ставити спеціальні осушувачі.
Уже традиційно, у жовтні у Схід OPERA відбудеться фестиваль «Схід OPERA Фест». Буде дуже багато запрошених виконавців. Загалом, як повідомив Ігорь Тулузов, тільки в першому півріччі цього сезону театр готує п’ять прем’єр. Це балети «Білосніжка і сім гномів», «Лебедине озеро. Water fantasy», «Шехерезада», 2 симфонія Брукнера і наприкінці року – Новорічне шоу. Це теж стало традиційним для театру.
У наступному півріччі творчий колектив театру планує дві дуже потужні і цікаві вистави. Одна – це масштабний балет «Спартак». І друга – сучасний твір на лібрето Сергія Жадана «Василь Вишиваний — король України».
За словами художньої керівниці балету Схід OPERA Антоніни Радиєвської, підготовка до прем’єри «Білосніжка та сім гномів» йде повним ходом, а прем’єра балету «Шехерезада» буде зовсім не про історію «1000 та 1 ніч», хоча це також буде захоплива східна казка. «Після нового року ми готуємо прем’єру балету «Спартак». На мій погляд, це буде світова прем’єра, бо нам допоміг створити цей балет всесвітньо відомий режисер-постановник Георгій Ковтун», — розповіла Антоніна Радієвська.
Про майбутні прем’єри з захопленням розповів і головний диригент Схід OPERA Дмитро Морозов: «У нас в цьому сезоні буде багато світових прем’єр. В минулому році ми зіграли 1 симфонію Брукнера. Цього року на День музики, 1 жовтня, ми зіграємо 2 симфонію. Ми продовжуємо цей цикл. Також, ще до початку фестивалю, 29 вересня запрошуємо всіх на «Кармен» за участі міжнародних зірок. Участь у виставі візьмуть троє запрошених артистів — Кармен буде з Італії, Ескаміліо – з Японії, Хосе – з Одеси».
Ще про одне свято балету, яке відбудеться 12 жовтня, розповів головний режисер Схід OPERA Армен Калоян: «Запрошую всіх на «Карміну Бурану» — цей проект з великим успіхом ми представили у Бельгії, а зараз вирішили показати цю виставу харківському глядачу».
Окремо Армен Калоян зупинився на постановці «Спартак», якій вже пророкує світове визнання: «Це дуже важлива, потужна подія. Навіть музика буде інша. До музики Хачатуряна буде доданий хор і солісти. Хор буде співати латиною. В Україні такого ніколи не було, навіть у світі таке дуже рідко відбувається. Ковтун відомий тим, що він з циркової родини, вміє ставити трюки, бої, багато працював з оперою, з драматичним театром. Це не тільки хореограф, а ще й режисер. Я всім раджу, коли він приїде, з ним поспілкуватися, бо це така «махіна», яка надихає працювати, читати і спілкуватися. Я сам хочу з ним попрацювати як актор, бо це дуже великий досвід».
Армен Калоян також розповів про майбутню постановку «Василь Вишиваний — король України»: «В нас вже стало традицією повертати Україні її героїв. Перший це був Мазепа, зараз – Вишиваний. Але Мазепа — наш, а Василь Вишиваний — з імператорської родини Австро-Угорщини. І коли ця людина так любить Україну, що кидає все, їде в Україну, набирає військо і стає полковником січових стрільців і вмирає за Україну, це дуже цікава та надихаюча історія. І я особисто гордий тим, що цю виставу ставить не Галичина, де це відбувалося, а ми — на Сході. Цю виставу робить команда зі всієї України. Мені приємно зазначити, що дуже чудове лібрето, це теж літературний шедевр, написав Сергій Жадан. Композиторка – Алла Загайкевич, яка в сучасному світі відома як одна з потужніших композиторів, що поєднує електронну та симфонічну музику. І це нове слово в опері. До нас приїде дуже гарний режисер з Івано-Франківська. Це директор, режисер та художній керівник Івано-Франківського національного театру ім. Т.Г. Шевченка Ростислав Держипільський. Буде дуже гарна художниця Олеся Головко з Київа. Цікаві дуже декорації, костюми. Ми ще раз хочемо нагадати всій Україні: Схід OPERA єднає! Харків поєднує всю Україну!».
Нагадаємо, 6 вересня відбулося нагородження лауреатів «Незалежної театральної премії ім. В'ячеслава Панченка», серед яких — чотири представника Схiд OPERA.