Проєкт «БайкиХАБ»: харків’янам пропонують вчити українську, прослуховуючи байки

29.01.2021 15:43   -
Автор:
Головний продукт проєкту – відеобайки, над створенням яких вже працюють художники і актори. Перші ролики мають з’явитися на сторінках проєкту вже у лютому. Вони супроводжуватиметься субтитрами.
«Байки — веселі та повчальні історії з нашого дитинства, які іноді доводилося вивчати напам’ять, а ще й доповідати вчительці, що мав на увазі автор. Це, напевно, демонструвало розвиток пам’яті та логіки дитини. В умовно дорослому житті ми забуваємо про них. Театральні професіонали теж нехтують цим матеріалом, хоча, звісно, у навчальному процесі він використовується повсякчасно. Потенціал байок значно більший, актуальний для сучасної художньої форми», — переконана режисерка проєкту Яніна Зеленська.
На базі Харківського театру для дітей та юнацтва вона ставить виставу за мотивами байок «з використанням усіх необхідних засобів театру, з використанням музики, співу та автентичних рухів». Режисерка розповідає, що для полегшення роботи акторів та усіх членів команди було вирішено запросити викладача української, але не звичайного.
«Байки можуть допомогти в легкій та розважальній формі зрозуміти традиції пращурів, висвітлити народну мудрість на сучасний лад, дізнатися про особливості мови і, врешті, засвоїти українську. Тому складовою нашого проєкту є мовні клуби, за результатами яких буде створено методичні рекомендації до вивчення української на матеріалі байок», — запевняє керівниця проєкту Аліна Богданович.
Запис до мовних клубів буде відкритим для всіх охочих. Перший набір розпочнеться у лютому. Також в рамках проєкту «БайкиХАБ» проходитимуть відкриті інтенсиви з автентичного співу та руху.
Виставу організатори планують представити влітку. Вона супроводжуватиметься перекладом жестовою мовою.
Реалізують культурно-освітній проєкт «БайкиХАБ» громадська організація «Платформа театральних ініціатив» і «Honey Academy» за підтримки Українського культурного фонду. Завдяки цій підтримці доступ до всіх продуктів охочі матимуть безоплатно.
Слідкувати за проєктом можна на сторінках «Платформи театральних ініціатив»: fb.com/NGO.PTI, instagram.com/pti_centre/, youtube.com/channel/UCn5oNtoUn0OLUVzhJ__1aAg.