Пісне, любове моя!

16.06.2020 14:15   -
Автор:
Одне з найдорожчих благ, яке люди можуть побажати собі та один одному, це жити у злагоді та гармонії з власним «Я» і цілим Всесвітом. Та що таке гармонія? Який зміст слід вкладати у це, здавалось би, звичне слово?
«Гармонія – це передусім баланс, той «золотий перетин», про який вели свої дискурси ще античні філософи, – говорить Любов Морозко, директор Харківського вищого коледжу мистецтв. – Якщо звернутися до визначення поняття «гармонія» в словниках та енциклопедіях, то можна побачити багато його трактувань. У філософії – це узгодження, об’єднання в цілісність протилежних елементів. В естетиці – впорядкованість різноманіття, що народжується від синтезу протилежних за якістю сутностей. У музиці – об’єднання різних тонів (звуків) в цілісне співзвуччя. Тож, не дивно, що саме «Гармонія» стала першоджерелом для розвитку діяльності та назвою одного з творчих колективів нашого коледжу – вокального ансамблю, який у 2015 році заснували та очолили Олена та Сергій Кобзєви».
Творчі кроки ансамблю. Екскурс
За визначенням самих фундаторів, створення колективу «Гармонія» планувалося як форма ансамблевого співу естрадного напряму, головною метою якого повинно стати об’єднання злагодженого співзвуччя музичних голосів та стану душі кожного з вокалістів колективу. Перший склад ансамблю сформувався зі студентів різних курсів, до нього увійшли Марія Мережко, Ганна Бутнік, Валерія Хорошун, Руслана Наумова, Євген Вітковський, Євген Піскун, Іван Шеховцов. Першими вокальними творами, що лягли до репертуарної скарбнички колективу, стали такі композиції: «Вишнева моя Україна» (слова Алли Бінцаровської, музика Сергія Родька), «Україна» (слова і музика Тараса Петриненка), «На долині туман» (слова Василя Діденка, музика Бориса Буєвського).
Сучасне відродження інтересу молоді до української культурної спадщини, зокрема до української народної пісні, сприяло формуванню вокального репертуару колективу. До його складу увійшли обробки вокальних творів a cappella : «Ой полечко, поле» (аранжування Володимира Міхновецького, редакція Сергія Кобзєва), «Ой чорна я, си чорна» (обробка Юлії Воскобойникової), «Ой під вишнею» (обробка Анатолія Дудки).
У репертуарі ансамблю «Гармонія» чільне місце відводиться творам з супроводом на вірші видатного українського поета Івана Франка, які й досі звучать сучасно. Це – «Чого являєшся мені у сні?» (музика Олександра Яшина), «Червона калино» (музика Богдана-Юрія Янівського), «Ой жалю мій, жалю» (музика Валерія Квасневського), «Не пора, не пора» (музика Дениса Січинського). Також у репертуарі є твори, які вже стали «золотою» класикою української естради: «Намалюй мені ніч» (слова Миколи Петренка, музика Мирослава Скорика), «Чарівна скрипка» (слова Юрія Рибчинського, музика Ігоря Поклада), «Пісня про рушник» (слова Андрія Малишка, музика Платона Майбороди), «Чорнобривці» (слова Миколи Сингаївського, музика Володимира Верменича).
Народний вокальний ансамбль «Гармонія» – бажаний гість творчих заходів та концертів коледжу мистецтв та інших навчальних закладів, святкування державних дат у Основ'янському районі міста Харкова, конкурсів і фестивалів творчості регіону в цілому.
Колектив пишається участю в багатьох заходах, серед яких урочисте відкриття Всеукраїнського конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика; музично-літературна композиція «Поезія, окрилена музикою» в рамках Всеукраїнської наради викладачів української мови і літератури на честь 160-річчя з дня народження Івана Франка; щорічний етнографічний фестиваль «Сад пісень Сковороди»; Міжрегіональна нарада-тренінг викладачів філологічних дисциплін; міський фестиваль «Українська сучасна проза»; виставка львівських художників «Весняний салон»; щорічне святкування Масляної на головній площі Харкова; «ETNO-STEM» до Дня вишиванки (в Харківському міському центрі зайнятості); заходи, присвячені вшануванню Героїв Небесної Сотні, захисників України та інших, що сприяють формуванню патріотичної самосвідомості, забезпеченню всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя, піднесенню престижу України та її культурної спадщини серед молоді.
У колективі вже стало традицією українською піснею зцілювати тілесні та душевні рани людей, які примхливою долею приречені щоденно долати фізичний біль. «Гармонія» своєю творчістю вносить гармонію в їхнє буденне життя.
Ансамбль бере участь у щорічних благодійних концертах допомоги онкохворим дітям «Діти-дітям»; у заходах, присвячених ветеранам Другої світової війни та воїнам АТО, які щорічно відбуваються у військовому шпиталі та геріатричному пансіонаті.
Учасники ансамблю п'ятий рік поспіль беруть участь як волонтери та ведучі конкурсних випробувань фестивалю творчості людей з обмеженими можливостями здоров'я (чорнобильців, багатодітних сімей, переселенців із зони АТО) «На крилах натхнення» та гала-концерту його переможців, який щорічно проходить на сцені Харківського обласного організаційно-методичного театрально-концертного залу до міжнародного дня інвалідів.
Активну участь у культурному і громадському житті регіону народний вокальний ансамбль «Гармонія» поєднує з постійним удосконаленням свого виконавського рівня, демонструючи майстерність у професійних конкурсах-фестивалях вокального мистецтва. За звітний період творчі здобутки колективу поповнилися дипломами Лауреатів різних ступенів багатьох творчих фестивалів-конкурсів серед яких міський конкурс «Місто талантів», обласний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Зимове сяйво», обласний конкурс дитячої та юнацької творчості «Сузір’я талантів», міжнародний конкурс вокально-хорового мистецтва «VIVA CHORUS» (номінація «Jazz-pop-modern»), міжнародний конкурс виконавців естрадної пісні «Жива вода», Всеукраїнський конкурс виконавців «Art Domіnanta», конкурс патріотичної пісні «Пісні Нескорених», Національний чемпіонат «Euro-folk» (м. Вінниця).
«Гармонія» – Володар Гран-прі ХХІ Регіонального конкурсу виконавців естрадної пісні «Золота осінь – 2017», обласного конкурсу «Музи і діти – 2018», XXІІІ Міжнародного фестивалю-конкурсу виконавців естрадної пісні «Жива вода – 2019».
Українська пісня у дзеркалі світу
Українська мова – одна з наймилозвучніших мов світу. У 1934 році в Парижі на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, величезними словотвірними можливостями, синтаксичною гнучкістю. На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були евфонічна система мови, її мелодійність і милозвучність, українську мову було названо другою після італійської.
«Українська мова – це насамперед мова нації, а не окремих поетів, письменників, і для нас – на першому місці, як для кожного українця, – зазначає Сергій Сергійович Кобзєв, голова циклової комісії «Народне пісенне мистецтво та хорове диригування», один з керівників ансамблю. – На нашу думку, недаремно українську мову називають «солов'їною», бо вона милозвучна. Прислухайтесь до звучання таких слів, як «жаль», «сум», «радість», «кохання», «незалежність», «гідність», «віра». Як вони природньо вплетені у мелодії українських народних пісень. Сучасна українська пісня так само мелодійна, пристрасна, загадкова, магічна, весела, бойова. Українська пісня завжди лягає до серця. Її завжди хочеться слухати».
«Українська різдвяна мелодія «Щедрик» Миколи Леонтовича стала однією з найвідоміших у світі. Саме Людвіг Ван Бетховен познайомив Європу з відомою українською піснею «Їхав козак за Дунай». «Реве та стогне Дніпр широкий», «Гімн України» та багато інших українських вокальних творів також відомі у світі, – приєднується до бесіди Олена Олексіївна Кобзєва, керівник ансамблю. – Тому головне призначення створеного вокального ансамблю «Гармонія» – нести українську пісню до слухача».
Сьогодення творчого колективу
«Щороку вокальний ансамбль «Гармонія» підбиває підсумки свого творчого шляху, – зазначає Олена Кобзєва. – Ми разом з Сергієм Сергійовичем та учасниками ансамблю обговорюємо досягнення колективу та аналізуємо недоліки, плануємо участь у культурно-мистецьких заходах Харківщини. Творчий потенціал учасників ансамблю «Гармонія» надає доволі широкі можливості для формування різнобарвної вокальної палітри репертуару. Приємно зазначити, що учасники ансамблю після закінчення коледжу продовжують підтримувати творчий зв'язок з колективом і з задоволенням приєднуються до «Гармонії» у різних суспільно значущих та мистецьких заходах».
А ми в свою чергу приєднуємось до числених привітань на честь ювілею колективу «Гармонії» та бажаємо ювіляру многая літа творчості та натхнення!