Мистецький шлях Ольги Мороз

02.04.2019 15:51   -
Автор:
Харків – духовна та інтелектуальна царина багатьох митців, вихідців з різних регіонів України, які привнесли художній колорит та культуру своєї малої батьківщини в мистецтво великого міста, збагатили його своїми темами, сюжетами, особливим кольоровим баченням. Ольга Мороз не є винятком. Уродженка Житомирщини обрала для отримання мистецької освіти саме Харків – Харківське художнє училище (2006р.), Харківську державну академію дизайна і мистецтв (2012р.). Її професійне становлення відбулося завдяки педагогам академії – одного з старійших мистецьких навчальних закладів України – Вяткіна О.В., Ковтуна В.І., Вінтаєва Ю.М., Чурсіної В.І., Жердзицького Є.Ф., Деркача М.І., які належать до покоління видатних майстрів України. Ці відомі педагоги присвятили свою творчість реаліям сьогодення, їх імена увійшли до альбому «Мистецька антологія Харківщини: історія, традиції, сучасність», надрукованому в 2018 р. і присвяченому значній події у житті та діяльності Харківської організації Національної спілки художників України – 80-річчю від дня створення.
Сучасна діяльність організації стала невід'ємною частиною мистецького життя не лише Слобожанщини, а й особистого життя Ольги Мороз, як члена організації. З 2018 року вона очолює молодіжне об'єднання ХО НСХУ, тому своїй персональній виставці дала назву «Мистецький шлях».
На відкриття виставки були запрошені поважні гості, колеги та шанувальники мистецтва. Урочисто відкрили виставку Голова правління ХО НСХУ Віктор Іванович Ковтун та заслужений діяч мистецтв України Микола Іванович Деркач, які привітали Ольгу Мороз з відкриттям вистаки та побажали творчого натхнення і визнання.
В експозиції виставки представлені 39 творів, що віддзеркалюють уподобання Ольги Мороз в мистецтві: олійний живопис, модерн, реалізм. На картинах художниці — різноманітні фрукти і овочі, пишний цвіт польових і кімнатних квітів. Любов до життя, до пейзажів рідного краю, правдивість і щирість людських облич, свіжість фарб – такі характерні особливості творчості художниці.
«Задум щодо проведення виставки зародився давно, – розповідає Ольга Мороз. – Помалу писала нові роботи і дописувала деякі твори. Багато працювати довелося, щоб організувати саме цю виставку. Пригадала часи, коли я готувала свою першу персональну виставку. На ній був присутній відомий художник, заслужений діяч мистецтв України і просто дивовижна людина – професор Чаус В.М. Його слова я ніколи не забуду. Він сказав: «Олю, хочу побажати тобі зробити не просто виставку з натюрмортами і пейзажами, а дещо масштабніше. Хочу побачити і портрети, і батальні жанрові сцени, увесь спектр твоїх можливостей». Ці слова запалили багаття натхнення в моїй душі, і сьогодні відвідувачі виставки отримають можливість простежити мій «мистецький шлях», крокуючи від картини до картини».
Як відомо, художнику в роботі потрібна творча хвиля, емоції та почуття. Ольга вміло зображує невичерпне джерело краси української природи: прозорість і чистоту повітря, шелест листя дерев і грайливий вітерець серед трав, зимовий спокій і таку ж спокійну розважливість свійських тварин на пасовиську у літній полудень.
Поряд з цим відчувається хвилююче биття сердець брестських бранців, чарівність замріяних українських дівчат, доброта матері та мудрість бабці. Мисткиня глибоко сприймає все живе і майстерно передає це в своїх картинах. Техніка і матеріал – все відіграє важливу роль у відображенні задуму. Ошатне оздоблення картин викличе безсумнівний інтерес як мистецьких кіл, так і шанувальників прекрасного. Але деякі з робіт приваблюють креативним підходом художниці, яка власноруч виготовила рами з дерева, що підкреслили символічність задуму.
Спираючись на аналіз творів художниці мистецькими експертами, Ольгу можна охарактеризувати, як зрілого митця, невід'ємними складовими творчості якого є оригінальність композиції, впевненість малюнку та ефектність королистичного рішення, що поєднуються з різними технічними прийомами, експериментами. Молода художниця створила багато непересічних робіт, але незважаючи на це, вона не вдається до повторів або тиражування вдало знайденого прийому. Постійний пошук, небажання зупинятися на досягнутому, невгамовна енергія та творчий заряд, урізноманітнення напрямків живопису, традиції реалізму і вкраплення імпресіонизму й модерну – цей творчий мікс притаманний Ользі Мороз. У творчому доробку мисткині багато робіт, що отримали професійне визнання на багатьох художніх виставках, як в Україні, так і поза її межами. Художниця відзначена стипендією імені С.І. Васильківського ХОДА в галузі культури і мистецтва (2015р.), має нагороди за багаторічну участь у Всеукраїнському культурно-мистецькому проекті «Мальовнича Україна». Роботи художниці знаходяться в приватних колекціях її шанувальників як в Україні, так і за кордоном. Її твори наповнені святковістю, життєрадістністю, позитивністю і людяністю.
Ольга Мороз – активний громадський діяч. Вже п'ятий рік вона входить до складу журі Відкритого фестивалю творчості людей з інвалідністю «На крилах натхнення», започаткованого громадською організацією «Конфедерація інвалідів України», який щорічно проходить за підтримки Департаменту соціального захисту населення ХОДА. Толерантність у поєднанні зі строгим професійним оцінюванням, рекомендації щодо вдосконалення техніки виконання високо цінують конкурсанти та керівники організацій-учасників фестивалю.
Для того щоб бачити і розуміти прекрасне в мистецтві і житті, треба бути спостережливим і бачити красу навколишнього світу, творчо сприймати те, що відбувається навколо нас. Цьому навчала шість років студентство Харківського художнього училища викладач Ольга Мороз, яка старанно опановувала педагогічну науку в Харківському національному педагогічному університеті ім.Г.С.Сковороди (2013р.). З 2018 року по світу мистецтва вона мандрує зі своїми вихованцями художнього відділення Харківської школи мистецтв №6.
«Враження від виставки у мене занадтно емоційні, – продовжує свою розповідь художниця. – Справа в тому, що проведення виставки співпало з моїм особистим святом, 35-річчям. Сьогодні я святкую свій день народження у величезному колі своїх друзів: моїх викладачів, колег, шанувальників, студентів, випускників, вихованців і їх батьків і, звісно, моєї родини. Усі вони, як барвиста мистецька палітра. Багато виголошено вітальних промов і побажань. Я отримала неперевершені емоційні враження і великий оберемок весняних квітів. Існує відомий, але неосяжний світ мистецтва, і я пишаюсь, що доля подарувала мені можливість в ньому жити».
Серед привітань особливу увагу привернули вірші, які Ользі Мороз присвятила ії шанувальниця викладач Харківського вищого коледжу мистецтв, колега по журі фестивалю «На крилах натхнення» Ольга Шахман.
НАТХНЕННЯ
Слова неможливі без літер…
Життя неможливе без доль…
Музикою дивною вітер
Насичує шелест дібров.
Мелодії, вірші, картини…
Натхненням мистецтво живе…
Природа достатньо й донині
Сюжетів й думок надає.
Ми чуємо музику в барвах,
Насичуєм звуком слова,
А потім малюємо в фарбах
Буденне життя і свята.
Спроможна не кожна людина
Збагнути свій шлях від творця.
Виховуй за дниною днина
В душі своїй велич митця!