Kharkiv Music Fest-2020: оголошено конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського

02.10.2019 12:55   -
Автор:
Всеукраїнський конкурс молодих композиторів присвячено пам’яті видатного українського композитора Бориса Лятошинського, 125 років від дня народження якого виповниться в наступному, 2020 році.
«З-поза найвидатніших українських композиторів його можна без перебільшення назвати титаном вітчизняної музичної спадщини, – коментує куратор конкурсу Іван Пахота. – За часи радянського минулого України ім'я і значення Лятошинського було змаргіналізовано і, фактично, принижене. Нашою задачею є популяризація творчості Майстра: українські молоді митці мають знати про цього композитора значно більше ніж його фото на стінах музичних шкіл».
Цілями конкурсу є розвиток творчості молодих композиторів в Україні, зростання значення цих творів, фахова орієнтація в професійному середовищі молодих митців. Основне завдання – створення мистецького простору можливостей реалізації в майбутньому молодих композиторів.
До складу журі конкурсу увійшли:
Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща) – провідний педагог з композиції в Польщі. Будучи абсольвентом Генріка-Міколая Ґурецького та Олів'є Мессіана, є беззаперечним авторитетом як теоретик сучасної світової музики і автор видатних монументальних творів.
Вальтер Фельдман (Цюріх, Швейцарія) – понад 10 років був директором Tage für neue Musik Zürich; співпрацював з такими метрами як П'єр Булез, Карлгайнц Штокгаузен, Філіп Манурі, Луїджі Ноно тощо.
Алла Загайкевич (Київ, Україна) – твори Алли Загайкевич вирізняє передовсім полікультурність та мистецький космополітизм, поєднання непоєднуваного, відхід від мейнстрімних тенденцій. Алла – видатний фахівець в сфері акустичної та електронної музики, педагог.
Іван Пахота (Харків, Україна) – керівник конкурсу, незалежний експерт.
Цікавою відмінністю конкурсу є те, що він анонімний – всі роботи подаються під псевдонімами, тож наявність будь-яких відомостей в нотних матеріалах, які в подальшому передаються на розгляд журі, вважатимуться порушенням правил конкурсу і учасника буде дискваліфіковано.
Лауреати конкурсу приймуть участь в концерті, що відбудеться в рамках фестивалю Kharkiv Music Fest-2020 і буде складатись з творів учасників.
Також в рамках фестивалю відбуватимуться майстер-класи і лекції за участі членів журі конкурсу.