ЄрміловЦентр запрошує на відкриття виставки Євгена Світличного “Бабаї: малярські міфологеми”

05.11.2019 16:36   -
Автор:
Євген Світличний вірить не у застиглу форму знайденого дару, а вбачає дар – як відправну точку мистецького шляху: «Тобі вже дали тебе. Ти не повинен бути ідолом для самого себе, ти — матеріал».
Декілька років тому, працюючи на пленері полтавських краєвидів, митець паралельно написав невелику серію робіт з рідними харківськими ландшафтами. Відчувши емоційну потребу розвинути тему, автор відкрив творчий етап тривалістю у півтори роки.
Бабаї — рідні землі Євгена Світличного. Краєвиди, всотані митцем з дитинства, проросли крізь роки у роботах, де сакрально сплелися дитячі спогади, рідні пейзажі та духовні пошуки: марево минулого, марево половецьких баб, марево Бабаїв.
Виставка не є чередою окремих робіт, сюжетно герметичних, зосереджених на собі. Вся виставкова зала є одним великим малярським артефактом, питомим образом скіфської баби – сакральним знаком української культури.
Виставка працюватиме з 6 листопада по 8 грудня за адресою: ЄрміловЦентр (Площа Свободи, 4, головний корпус ХНУ ім. В.Н.Каразіна, вхід зі сторони Клочківського узвозу). Часи роботи: Вт-Нд, з 12:00 до 20:00.
Довідка. Євген Світличний народився у 1948 р. у місті Каунас, Литва. Закінчив Київський державний художній інститут в 1973 р. Живописець. Доцент кафедри образотворчого та декоративного мистецтв архітектурного факультету Харківського національного університету будівництва та архітектури. Учасник міжнародних і всеукраїнських виставок. Роботи зберігаються в ХМ США, Болівії і приватних зібраннях у Німеччині, Португалії і інших багатьох країнах світу. Живе і працює в Харкові.