Художня галерея ім. Генріха Семирадського підготувала «МЕТАМОРФОЗИ»

18.01.2019 16:45   -
Автор:
«Метаморфози» Костянтина Колобова,— це візуальна розповідь про перетворення нашого складного і багатогранного світу.
Творчість живописця має особливу художню стилістику. Його твори є емоційно-естетичною реакцією майстра на постіндустріальний світ, це ілюміновані фантазії на вільну тему. У них глядач відчуває відображення нашого крихкого і багатоасоціативного світу, у якому конкретика немов розчиняється в мінливих кольорових мріях. Його роботи виконані легко і прозоро; вони — втілення неоромантичних ідилій, спроба прориву в інші простори і виміри.
Глядач виставки побачить історію, яка проілюстрована знаковими серіями в творчості художника. Кожна серія — нова розмова в уже інших обставинах, з мінливим світом і майстром, що змінився. У своїх роботах художник звертається до повсякденних речей, звичних для нашого погляду, пропускає побут крізь призму своєї фантазії, впускаючи його в нереальний і фантастичний вимір, в якому він набуває нових форм, а часом і смислів. Додаткова можливість по-різному сприймати той самий предмет реалізується в тотожних фрагментах і клаптиках реальності, які створюють тотальний колаж, де, на перший погляд, однаковий патерн, кожен раз обертається для глядача чимось новим.
Важливим у творчості Костянтина Колобова є його ставлення до кольору — оригінальні та несподівані поєднання кольорів часом відвертають увагу від основного наративу картини, створюють свою відокремлену реальність, яка перетворюється в самостійного повноправного учасника твору.
«Мені здається, і постмодерн, і абстракція, і реалізм по тим самим законам живуть: важливий колір, колористика. Але для мене на першому плані — не технічна сторона, а ідея, — говорив художник про свою творчість, — Знайти якісь початкові емоції в собі і пробудити їх у глядача: по відношенню до повсякденних речей, які щодня нам попадаються на очі, але ми їх не помічаємо, не звертаємо уваги. Можна сказати, дивимося і не бачимо»…