Харківський художній музей запрошує на святкові заходи з нагоди 175-річчя від дня народження І. Ю. Рєпіна

05.08.2019 17:31   -
Автор:
7 серпня у Харківському художньому музеї о 16:00 відбудеться презентація науково-популярного видання «І.Ю.Рєпін і духовні святині Слобожанщини». Автор – мистецтвознавець, зав. відділом ХХМ О.Й. Денисенко (видавець – ХНУ ім. В.Н. Каразіна). А також презентація інтерактивної експозиції «Рєпін у колі друзів».
8 серпня у Харківському художньому музеї о 15:00 відбудеться лекція-концерт «Рєпін і музика». Лектор – О.Й. Денисенко.
Вхід на заходи вільний!
Також до ювілею митця видавництво «Золоті сторінки» підготувало й видало альбом-каталог «Ілля Рєпін і Харківщина» (автор концепції, текстів, керівник проекту – директор ОКЗ «Харківський художній музей» В.В.Мизгіна, співавтори: директор КЗ «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» С.І.Бучаста, заступниця директора КЗ «Художньо-меморіальний музей І.Ю.Рєпіна» О.О.Шевченко).
Це – єдине науково-популярне видання, що вийшло в Україні до ювілею І.Ю.Рєпіна. Воно розкриває зв’язки знаного в усьому світі митця з його батьківщиною.
В альбомі вперше зібрано відомості про усе творче надбання І.Ю.Рєпіна, що зберігається в музеях Харківщини, архівні й меморіальні речі, пов’язані з життям і діяльністю художника, визначна частина яких публікується вперше. Авторами альбому активно використано мемуари І.Ю.Рєпіна «Далекое близкое», епістолярну спадщину художника, розкрито історію побутування рєпінських творів, прийоми їх живописно-пластичного й образного рішення.
Альбом вміщує близько 90 кольорових і чорно-білих ілюстрацій, тексти доповнено десятками стислих біографічних довідок щодо особистостей з кола спілкування митця.
В альбомі міститься каталог музейних предметів з Харківського історичного, Харківського художнього музеїв, Художньо-меморіального музею І.Ю. Рєпіна (Чугуїв), Пархомівського художнього музею ім. П.Ф.Луньова.