Харківська опера приєднується до Opera Europa

18.01.2019 10:45   -
Автор:
«Ми не випадково обрали для підписання договору 22 січня, День Соборності України, день, коли ми відзначаємо сторіччя від дня підписання Акта Злуки, що об'єднав схід і захід країни. Дуже символічно, що саме в цей день Схід Опера підтвердить свою європейську ідентичність і прагнення розвивати зв'язки з європейським професійним співтовариством, приєднавшись до організації, яка об'єднує сьогодні 170 театрів і фестивалів з 43 країн», – зазначив генеральний директор – художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету (Схід Опера) Олег Орищенко.
Приєднання до Opera Europa, за його словами, відкриває принципово нові можливості для співпраці з відомими режисерами, диригентами, солістами, для професійного обміну, творчого пошуку, участі в найбільших міжнародних фестивалях.
«Наприклад, Opera Europa надає своїм учасників можливості онлайн-трансляцій вистав, дає доступ до форумів, баз даних, інформаційних бюлетенів, щорічних конференцій. Ми зможемо брати участь у міжнародних мистецьких акціях, координуючись з іншими європейськими театрами», – сказав він.
Ще одним важливим символом, за його словами, є те, що після церемонії підписання всі її учасники стануть гостями на оперній виставі «Мазепа», який харків'яни вперше в Україні поставили за українськім лібрето. Ця редакція опери, на противагу багатовіковій російській пропаганді, розкриває образ Мазепи як справжнього національного героя, який мріяв ввести Україну в європейську сім'ю народів. А співавтором українського лібрето є Лонгин Цегельський, один з ініціаторів Акту Злуки, підписаного 100 років тому, 22 січня 1919 року. До сих пір його редакція лібрето використовувалася в постановці «Мазепи» лише в США і Канаді.
Договір про приєднання до Opera Europa буде підписано генеральним директором-художнім керівником ХНАТОБ (Схід Опера) Олегом Орищенком і директором Opera Europa Ніколасом Пейном. У церемонії підписання візьмуть участь голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, держсекретар Міністерства культури України Ростислав Карандєєв, генеральний директор і художній керівник Національної опери України Петро Чуприна.