Харківська опера планує спільну постановку з Білоруським Вільним театром

28.10.2019 12:59   -
Автор:
Режисер зазначив, що його вразили можливості театру, який має повний штат вокалістів, два склади оркестру, балет і декілька майданчиків. За його словами, наявність такого ресурсу «може послугувати для міста дуже потужним трампліном на міжнародний культурний ринок».
Наразі Микола Халєзін хотів би зробити разом з театром сучасний театральний продукт, як мікс драматичного та музичного матеріалу. На його думку, для такої вистави у місті є потенціальна молодіжна аудиторія, оскільки в Харкові налічується до 300 тисяч студентів.
Вже відбулися попередні перемовини режисера з керівництом театру, і зараз він працює над розробкою ідеї для постановки у «Схід Опера», прем'єра якої планується на наступний сезон.
Довідково. Білоруський Вільний театр (Лондон), фактично заборонений у рідній країні, став успішним театральним проектом у Європі. Театр мав фестивалі й гастролі в сорока країнах на п'яти континентах, зібравши багато найвищих нагород. Театр нагороджено європейським призом «Європа — Театру», премією Французької Республіки, британським призом Freedom to Create, американською нагородою Atlantic Council та Obie, головним призом Единбурзького фестивалю First Fringe, призом Index on Censorship. Проекти, що робить театр, незмінно входять у ТОП головних подій року Великої Британії за різними рейтінгами та викликають хвилю високих оцінок у критиків. Рецензії на вистави театру виходять у The New York Times, The Guardian, Washington Post, The Independent, Le Mond, The Times, Financial Times. Серед колишніх та нинішніх патронів театру – британський драматург Том Стоппард, актор Кевін Спейсі, екс-президент Чехії Вацлав Гавел.