Харків’ян запрошують на літературний вечір

03.12.2019 16:31   -
Автор:
Захід організовано з метою вшанування пам'яті румейського поета і популяризації румейської літератури. В ході заходу гостям розкажуть про творчість поета, а також його активну діяльність з відродження румейської мови.
Вечір проведуть гості з малої батьківщини Леонтія Кір'якова – маріупольського Приазов'я: директор Музею історії та етнографії греків Приазов'я Тетяна Богадиця та дослідниця румейської літератури Олімпіада Хаджинова.
Початок заходу – о 13:00.
Зазначимо, Леонтій Кір'яков стояв біля витоків відродження грецького національного руху в Україні. У 1989 році в Маріуполі з його участю відбулася перша радіопередача румейською мовою.
Організатори заходу – Громадська організація «Харківське міське товариство греків «Геліос» та Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.
Довідка. Кір'яков Леонтій Нестерович (1919-2008) – відомий грецький поет, перекладач, народився 8 травня 1919 року в сел. Сартана в грецькій селянській родині – вихідців з Криму. Румейський поет і перекладач, проводив активну роботу з відродження румейської мови і літератури. Автор багатьох поетичних збірок румейською, українською, російською мовами, а також упорядник російсько-румейсько-новогрецького словника на 10 тис. слів. За 10 років на громадських засадах випустив у світ 17 грецьких збірок. Леонтій Кір'яков перевів на румейську твори Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Олександра Пушкіна, Михайла Лермонтова та ін. Зробив поетичні переклади на румейську «Слово о полку Ігоревім», «Витязь у тигровій шкурі» та ін.
У 1978 році став членом Національної спілки письменників України, лауреат Літературної премії імені Максима Рильського (1995 р.).