Харків’ян запрошують на інклюзивну виставу «Три лисички»

15.10.2019 12:41   -
Автор:
Вистава створена командою професіоналів — драматургиня, режисерка, актори, музиканти та спеціалістки з інклюзії та розвитку дітей — за мотивами народних казок, орієнтована на особливості розвитку різних дітей і має бути цікавою всім.
«Ми намагались якось розширити свою виставу. Як зробити так, щоб це було для всіх дітей, щоб ми могли зробити щось для акторів, щоб вони не тільки використовували свої навички звичайні, але й якось заглиблювалися у знаннях про дітей і про створення саме таких вистав, атмосферних, чи там музичних, чи щоб вони були зрозумілі, комфортні для дітей… Для всіх дітей», — розповідає режисерка проєкту Яніна Зеленська.
Протягом проєкту експерти навчали акторів працювати з різними дітьми. На основі цих занять, а також попереднього досвіду, зокрема у лікарняній клоунаді, команда розробила спеціальні привітання з днем народження для діточок.
«Це дуже масштабний проєкт. Його можна порівняти з каменем, запущеним в воду. Він дає такі кола. Тому що включається все більше та більше людей в питання інклюзії. Це актори, їх сім'ї, люди, які потрапляють на заходи, сім'ї, в які актори ходять вітати з днем народження дітей. Таким чином, ми піднімаємо питання інклюзії, яке вже не перший рік обговорюється в країні. Також за допомогою цього проекту ми хочемо ініціювати зміни в суспільстві. Тобто не тільки побачили, поговорили, а щоб були якісь позитивні зміни у ставленні до різних дітей, з різними діагнозами та різними потребами. Кожна людина потім може брати участь в різних ініціативах, пов'язаних з питанням інклюзії», — зазначає координаторка Анастасія Волкова.
Не менш важливі складові — зміст і форма вистави. «Ми взяли три казки про лисичок. Вони, звісно, хитрющі та дуже музичні. Майже бродвейський такий мюзикл, але дуже обережний. Ми працюємо і з гучністю, і зі швидкістю сприйняття. Перша казочка — це в нас, звісно, ворона, вона міжнародна казочка, тому що історія про сир є і в Езопа, і в українських казках. Історія про двох котів і теж про сир. І історія про лева», — розповідає режисерка.
Всього у жовтні відбудеться шість безкоштовних показів вистави «Три лисички». Щоб потрапити на них, глядачів просять реєструватися за посиланням. Ще двічі виставу зіграють у Полтаві.
Довідково. Проєкт реалізується ГО «Платформа театральних ініціатив» за підтримки Українського культурного фонду. Для команди він є продовженням роботи зі створення театральних продуктів для дітей, зокрема «Лікар Посміхайко», «Дружочок Сонечко», «Казки Джулії. Кит і Равлик».