"Інфосіті" – інформаційно-аналітичний портал

Цим дітям потрібна музика – газета «Харьковские известия»

У Палаці культури Головного управління Національної поліції в Харківській області зібралися учні музичного відділення Дитячої музичної школи № 13 ім. М. Т. Коляди, почесні гості, музиканти міста, викладачі.
Обдаровані діти виконали численні твори, які за змістом та популярністю є світовими шедеврами, зокрема Ave Maria, «Маленька нічна серенада» тощо. Грали та співали в хорі, сольно та дуетами.
Серед виступаючих — солісти та ансамблі, які вже є переможцями міжнародних і всеукраїнських конкурсів та фестивалів. Цього разу діти виступили у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський». Він вміло пристосовувався під гру маленьких музикантів, влучно акомпанував під сольне виконання творів світової джазової та сучасної музики, а також підігрував під спів українських народних пісень.
Організатори зазначають, що сам диригент оркестру Юрій Яковенко задовго до концерту спочатку ходив до школи, прослуховував класичні та народні твори у виконанні незрячих дітей, надихнувся їх виконавським вмінням і любов’ю до музики. Це і привело до плідної співпраці. Як результат — на сцені діти та великий колектив струнних, духових та ударних інструментів працюють в унісон як єдиний моноліт.
— У цьому чудовому палаці вирує атмосфера прекрасного вечора. Виступи, які підготував оркестр з дітьми, — просто неймовірні. Ці діти такі талановиті! Саме такі виконавці потрібні нам в майбутньому у якості музикантів, — зазначив народний артист України, засновник і художній керівник Молодіжного симфонічного оркестру «Слобожанський» Гаррій Абаджян.
Сергій Панков вчиться у 11-му класі та займається грою на фортепіано, віднедавна відвідує уроки з вокалу та хорові репетиції. Хлопець не бачить навколишній світ, але, з його слів, дуже тонко відчуває музику. «На жаль, багато людей наразі слухають ту сучасну музику, яку важко зрозуміти. Я взагалі меломан. Але люблю лише ті мелодії, які відчуваю серцем. Співаю класику. У майбутньому планую пов’язати своє життя саме з музикою, хочу відвідувати хор, я просто без нього більше не можу жити. Також я планую і надалі співати сольно. З інструментальної музики обожнюю твори Чайковського, Моцарта, особливо «Маленьку нічну серенаду», яку ми сьогодні виконуємо в рамках концерту. Я не дуже люблю церковну музику, зокрема хорали, хоча ми їх співаємо».
Талановитий парубок каже, що колектив педагогів з великою любов’ю ставиться до учнів. Тому він і всі інші діти дуже вдячні інтернату, колективу музичної школи. «Якщо б не вчителі, я б не досяг таких результатів в мистецтві», — зазначив Сергій.
А почалось все ще у 1991 році, розповідає директор дитячої музичної школи № 13 імені М. Т. Коляди Зоя Колесникова. Тоді вперше в Україні на базі Харківської обласної спеціальної гімназії-інтернату ім. В. Короленка було відкрито музичне відділення Дитячої музичної школи з безкоштовним навчанням для дітей з вадами зору.
Провідні педагоги побудували систему музичної інклюзивної освіти початкової ланки. Зараз 120 з 200 учнів гімназії-інтернату навчаються грати на більш ніж десяти музичних інструментах і співають у хоровому відділенні. Успішно працює ансамбль бандуристів, гітаристів, струнний ансамбль. Ці діти є лауреатами і дипломантами міжнародних, загальнодержавних, обласних фестивалів і конкурсів. За ці роки понад 30 випускників продовжили подальшу професійну музичну освіту.
— Наші діти перемагають не тільки на інклюзивних конкурсах та фестивалях, але й серед зрячих дітей. А гра з оркестром — це дуже важко, такі концерти потребують більше віддачі від дітей, педагогів та професійних музикантів, — розповіла директорка. — Діти навчаються безкоштовно, все це завдяки зусиллям Харківської міської ради, міського голови. Ми дуже вдячні за це. Кращі педагоги пішли працювати в нашу команду. Спочатку не було бази: ні програм, ні методик. З нуля все починали, викладачі самі писали свої програми, вивчали систему Брайля. На сьогоднішній день діти настільки підготовлені, духовно зросли, це допомагає їм і в загальноосвітньому циклі. На мою думку, музика — це єдиний вид мистецтва, який не вимагає зорового сприйняття. Це допомагає таким учням побачити музику ніби зсередини. Я впевнена, що цим дітям потрібна музика».
Концерт тривав більше двох годин, юні виконавці нажаль не могли побачити захоплення від виступів на обличчях глядачів, проте почули бурні овації та оплески, а також схвальні відгуки від професійних музикантів оркестру.
— Наші музиканти дійсно визнають талант цих дітей, вони у захваті та з великою любов’ю та теплом відчувають своїх маленьких колег, — прокоментувала директорка МАСО «Слобожанський» Олена Єрьоміна.
До слова, Молодіжний академічний симфонічний оркестр постійно підтримує інклюзивні та благодійні проєкти і веде таку діяльність починаючи з 2012 року. Серед проєктів музикантів і благодійний концерт «Класична Феєрія», який щорічно проходить на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка. Мета такої діяльності — допомогти дітям із соціально незахищених верств населення, а також зібрати кошти для потреб закладів охорони здоров’я та навчальних закладів для дітей з обмеженими можливостями. Тож на цьому ні дорослі музиканти, ні молоді виконавці зупинятися не будуть. А після звітного концерту знову візьмуться до справи — вигадуватимуть нові цікаві дуети та потім дивуватимуть нас, слухачів, неймовірною музикою!