Ще заразніший. Новий штам COVID-19: що відомо

06.01.2023 16:30   -

У світі набирає обертів новий штам коронавірусу. Омікрон ХВВ.1.5 розповсюджується з великою швидкістю та за кілька тижнів став домінуючим у США. У Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що цей штам найбільш заразний серед усіх попередніх.

Ми стурбовані його перевагою у зростанні, зокрема в деяких країнах Європи та північно-східної частини США, де XBB.1.5 швидко змінив інші циркулюючі варіанти.

Взагалі цей штам вже зафіксували в 29 країнах світу. В Китаї знову впровадили карантин, а в Америці кількість захворілих зросла з 4% до 41%. Проте поки що новий різновид коронавірусу не панує в Європі.

Ми чекаємо на нові хвилі зараження по всьому світу, але це не обов’язково призведе до нових хвиль смертей, тому що наші контрзаходи продовжують працювати.

Вчені ВООЗ зауважують, що новий штам характеризується високою заразністю та перебігом середньої тяжкості. Поки немає даних про те, чи захищає вакцинація від ХВВ.1.5, тому поки вчені ВООЗ радять користуватися старими рекомендаціями – частіше мити руки, дотримуватися дистанції та носити маску.

ОСТАННІ НОВИНИ: